MÖRBY GÅRD KONST
en konstnärsdriven plats på Ornö i Stockholms skärgård.

Starten var sommaren 2020 då konstnären Alexandra Larsson Jacobson bjöd in några konstnärskollegor att göra en utställning ihop på Mörby gård. Tanken var att skapa en plats för konst, samtidigt som man kan arbeta nära naturen. En plats som är tillåtande, där konstnären får jobba fritt och lekfullt.

-Vi låter konstnärerna definiera konsten, den måste få växa fram långsamt och organiskt, säger Alexandra Larsson Jacobson som är en av två grundare och själv konstnär.

Mörby gård består av en tidigare ladugård som byggts om till ateljé och galleri och en 2,5 km lång konstled där man får ta del av konstverk samtidigt som man vandrar genom ängsmarker och skog. Mörby gård konst omgivningar, gården, gästhuset, ateljén, skogen och närheten till Östersjön är viktiga förutsättningar för våra utställningar och en del av upplevelsen. I Haninge kommun, där Ornö ligger, är det väldigt nära mellan landsbygd och stadsmiljö vilket skapar en intressant dynamik för en plats som Mörby gård.

Alexandra Larsson Jacobson och Elias Jacobson äger gården sedan 2014. Gården är en av de äldsta på ön och har en lång historia av att ha varit en mötesplats, då den tidigare har varit en scoutgård och bed and breakfast under somrarna. Alexandra och Elias har tillsammans byggt till så att gården har en ateljé/konsthall och en stig som går genom deras skog.

Mörby gård konst är en konstnärsdriven förening som är inne på sitt fjärde år.

Mörby gård konst styrelse är konstnärerna Alexandra Larsson Jacobson, Lotta Törnroth, Simon Blanck
Camilla Larsson och Natasja Loutchko.

Alexandra Larsson Jacobson
Lotta Törnroth
Simon Blanck
Natasja Loutchko